Prekomerna teža

PREKOMERNA TEŽA

Prekomerna telesna teža je opredeljena z indeksom telesne mase – ITM (kg/m2) (ang. body mass index – BMI). Ko je ITM 30 ali več, govorimo o debelosti (razpredelnica 1, oranžna barva). Ocenjujejo, da se delež debelosti v populaciji povečuje;  v Sloveniji naj bi bil 15%*. Debelost povezujejo s srčno žilnimi obolenji, sladkorno boleznijo tipa 2, povišanim krvnim tlakom, hiperlipidemijo, nekaterimi rakavimi obolenji (sluznica maternice, dojka, črevo) in neplodnostjo.

razpredelnica 1:  ITM (glede na telesno težo in višino)
Vpliv debelosti na neplodnost

Estrogeni so hormoni, ki  uravnavajo menstruacijo in pripravljajo maternico za nosečnost. Pretežno nastajajo v jajčnikih, v primeru debelosti pa se dodatno proizvajajo v maščobnih celicah. Povišan nivo estrogenov povzroča hormonsko neravnovesje, ki vpliva (moti) na ovulacijo. Debelost tako povzroča neredne menstrualne cikluse, poveča tveganje za  neplodnosti, zmanjša uspešnost postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo in poviša tveganje za spontani splav. Debelost se pojavlja pri sindromu policističnih jajčnikov in lahko povzroča neplodnost pri moških. Ob tem je potrebno poudariti, da debelost poveča tveganje za povišan krvni tlak in sladkorno bolezen tudi v nosečnosti.

*vir: Tvegana vedenja povezana z zdravjem in nekatera zdravstvena stanja pri odraslih prebivalcih Slovenije, Zaletel-Kragelj L. Fras Z. Maučec-Zakotnik J. 2004.
About centermodrosti 42 Articles
Najdete nas tudi na facebook strani: https://www.facebook.com/Center-Modrosti-470233663138077/