Nasveti za zdravje in lepoto

201209-lasje

NEGA LAS POLETI

Celjan Kristijan Petek, priznan profesionalni frizerski strokovnjak iz Kristijan Styling frizerske hiše, nam je podal nekaj drobnih nasvetov, kako naj primerno poskrbimo za naše lase v času, ko zunaj pripeka sonce in ko so pogosteje izpostavljeni tudi morski soli in kloru …
TIA KEMPERLE
Verjetno imajo lasje druge potrebe poleti kot pozimi …
Vsekakor. Uv žarki so močni, lasje so pa temu izpostavljeni. Prav tako kopalna sezona naredi svoje, saj tudi klor in slana voda v kombinaciji s soncem pustijo sledi.
Približujejo se vroči dnevi. Kako naj lase dobro pripravimo nanje, da bodo še vedno ostali svetleči, voljni, skratka lepi?
Lasje morajo biti lepi in zdravi skozi celo leto, med prehodom v vroče dni, pa so še bolj izpostavljeni neprijetnim vplivom okolja. Svetujem, da mora biti, še posebej pri dolgih laseh, konica postrižena in zdrava, kajti razmišljanje, da saj se bodo postrigli po dopustu ni vedno dobro. Če je las na konici uničen, bo po izpostavljanju soncu v zelo slabem stanju in bodo precej poškodovani tudi deli zdravih las.
Začitimo, negujemo in varujemo lase, ki so zdravi, saj poškodovanih las ne moremo pozdraviti in zaćititi z nobenim Uv sredstvom.
Barvanje las naj bo v normalnih zaporedjih, razen v primeru intenzivnejših tonov je vsekakor bolj primerno po dopustu kot pred njim, saj barve, ki so intenzivne, rade izgubijo sijaj in popolnost po večkratnem izpostavljanju sončenju in kopanju …
Če pa seveda želite na dopust z intenzivno sveže barvo, pa se nemudoma oglasite pri frizerju za osvežitev tona. V takšnih primerih gre za barvne osveževalce, ki povrnejo lesk, sjaj in intenzivo.
Kakšen nasvet, da bodo kljub sončnim žarkom ostali tudi zdravi, ne le lepi?
Med samim izpostavljanjem soncu priporočam uporabo zaščitnih sončnih linj za lase. Zaščitni UV spreji praktično ne pokvarijo pričeske, saj naredijo filter okoli las, so več kot dobrodošli. Pri daljših laseh je obraba raznih hranljivih olj obvezna skozi celo leto, v poletnem času naj bodo olja z UV filtrom. Na sami plaži pa naj bo uporaba teh sredstev večkratna, zelo podobno kot takrat, ko si večkrat po koži in telesu nanesete zaščitne sončne kreme. Nikakor ne uporabljajte sončnih krem in olj za telo kot zaščita za lase, saj ta sredstva ne vsebujejo dodatkov specifičnih za lase, večkrat se pa tudi razlikujejo po Ph vrednosti.
V kopalni sezoni umivajte lase s Sun UV protect šamponi, in prav tako regenerirajte vaše lase po vsakem umivanju z UV Sun maskami. Sol in klor je potrebno po kopalnem dnevu obvezno izprati s sladko vodo in jih tudi umiti.

Glede na to, da se poleti bolj potimo … Kolikokrat na teden se priporoča umivanje, s kakšnimi izdelki …
Šamponi z UV protect sistemom so primerni tudi za pogostejše umivanje, saj njihova sestava
to podpira. Če gledamo teorijo umivanja las, potem si še vedno (poudarek resnično samo na teoriji)
las naj ne bi umivali s šamponom pogosteje kot enkrat na teden. Sami šamponi so pa zaradi novih formul tudi tako prilagojeni, da ni stranskih učinkov ob pogostem umivanju, saj menim, da iz higienskih razlogov umivanje las enkrat na teden za zadostuje.
Morda samo na kratko, katere frizure so trenutno najbolj popularne za poletne mesece? Kaj narekujejo modni trendi?
Za poletje smo dali v ospredje 2 modni smerinici: Rock Chic za krajše lase – postopna mehka in nepovezana striženja z barvnimi efekti globine in sence, ter možnostjo multifunkcionalnega stylinga ter Hippie Glam za daljše lase – mehka bazična interna postopna striženja s SUN KISS barvnimi efekti, ter valovit, preprost in skoraj nenarejen stajling.

 Vir: http://www.bogastvozdravja.si/zdravje-in-lepota/lepota/1117-nega-las-poleti

********************************************************************************************************************************

Zdravilni učinki regratove solate

Prvi regrat je že pokukal iz zemlje, zato so si številni že privoščili zdravilno in okusno regratovo solato. Ta namreč krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo in čisti kri. Pomaga pa tudi telesu, da se pripravi na menjavo letnih časov in na temperaturne spremembe.

Vir: http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/zdravilni-ucinki-regratove-solate.html

Regratova solata s krompirjem, jajci in slanino

Mlade regratove liste si najpogosteje pripravimo kar v solati. Lahko mu dodamo olivno olje in domači jabolčni kis, nekateri dodajo še limonin sok ali česen za boljšo odpornost. Da se boste ob njej nasitili, si zraven lahko privoščite še krompir ali pa jajca. (Foto: Shutterstock)

Čeprav lahko regrat kupite tudi na tržnici, pa bo veliko ceneje in bolj zabavno, če se ponj podate sami. Nabirajte ga v čistem in neosnaženem okolju, saj regrat v mestih in ob cestah vsrkava škodljive snovi in tako lahko vašemu zdravju prej škodi kot koristi, pri nabiranju pa bodite pozorni tudi na to, da izbirate regrat z mladimi listi. V starejših listih je namreč več taraksacina, snovi, ki daje tej zelenjavi grenkobo in lahko povzroči drisko in motnje v srčnem ritmu. Tako nabirajte mlad regrat, ki si ga nato lahko privoščite v solati ali pa iz njega pripravite zdravilni čaj.

regrat

Nabirajte ga v čistem in neosnaženem okolju, saj regrat v mestih in ob cestah vsrkava škodljive snovi in tako lahko vašemu zdravju prej škodi kot koristi, pri nabiranju pa bodite pozorni tudi na to, da izbirate regrat z mladimi listi. (Foto: N.L.)
Zdravilni učinki regrata

Regrat je bogat z železom, zato dobro čisti kri in razstruplja telo. Poleg tega deluje protivnetno in varuje pred mišičnim revmatizmom, pomaga pri kožnih ekcemih, akutnih oteklinah, spodbuja odvajanje blata in seča, odpravlja motnje v delovanju jeter in žolčnika ter znižuje krvni sladkor, zaradi česar dobro vpliva tudi na zdravljenje sladkorne bolezni. Z njim si boste okrepili imunski sistem, uredili prebavo, uporabljajo pa ga tudi v boju zoper ledvične kamne. In kar je v tem obdobju, ko se vse bolj zavedamo, da bo prav kmalu treba sleči puloverje, aktualno, je, da pomaga pri hujšanju in izboljšuje polt.

Regrat v solati, čaju ali omakah

Mlade regratove liste si najpogosteje pripravimo kar v solati. Lahko mu dodamo olivno olje in domači jabolčni kis, nekateri pridajo še limonin sok ali česen za boljšo odpornost. Da se boste ob njej nasitili, si zraven privoščite še krompir ali pa jajca.

Ne le v solati, iz njega si lahko pripravite tudi zdravilen čaj. Pripravite ga tako, da poparite 4 do 10 gramov posušenih listov regrata ali pa prevrete 2 do 8 gramov posušenih korenin. Pri želodčnih težavah si ga lahko privoščite trikrat na teden pol ure pred jedjo, pri želodčnih in revmatičnih težavah pa je priporočljiva štiritedenska kura spomladi in jeseni. Če imate ledvične kamne, lahko čaj uporabite kot vodni šok, in sicer tako, da poleg čaja spijete še liter in pol vode vse v 15 do 20 minutah. Poleg mladih listov in korenin za čaj so uporabni tudi regratovi cvetovi. Marinirane popke regratovih cvetov lahko uporabite namesto kaper v različnih omakah in prelivih.

Previdnost je potrebna le pri tistih, ki v stiku z regratom dobijo alergijsko reakcijo. Ti si pri nabiranju regrata lahko pomagajo z rokavicami, ki bodo preprečile stik kože z regratom. Sicer pa še nihče ni poročal, da bi dobil alergijsko reakcijo tudi pri uživanju regrata. Tako se čim prej podajte v naravo, se naužijte svežega zraka in naberite zdravilni regrat. Pa dober tek!

********************************************************************************************************************************

Naravni čistili – kis in limona

prenos
Kis je vsestransko in povsem naravno čistilo. Vse kar morate narediti je zmešati enako količino kisa in vode, zmes nato vlijte v stekleničko za škropljenje in dobili boste čistilo, primerno za skorajda vse površine v stanovanju. Razredčeni kis je zelo učinkovit za čiščenje steklenih površin, pomivanje mastne posode ali kot mehčalec perila. Kis pa ni le čistilo, ampak bo tudi dezinficiral in osvežil vaše prostore. Strah, da bo kis povzročil neprijeten vonj je odveč, saj ko se ta posuši, vonja ni zaznati. Ni pa odveč opozorilo, da vsa čistila najprej poizkusite na skritih delčkih površine, ki jo želite očistiti, da slučajno ne boste poškodovali barvo. Nepravilno razredčen kis pomeni kislino in zato lahko razžre fugirno maso med ploščicami. Vsekakor pa kis odsvetujejo za uporabo na marmornih površinah.

Limonin sok predstavlja še en način naravnega čistila. Še posebej dobro se obnese pri medenini in bakru. Limonin sok lahko zmešajte s kisom in vodo ali pa zmešajte eno skodelico olivnega olja s pol skodelice limoninega soka in s tem spolirajte vaše leseno pohištvo. Pravzaprav so tudi lupine katerihkoli citrusov lahko zelo koristne za poceni, učinkovito in naravno sredstvo za čiščenje. Olupkom, ki jih položite v kozarec, primešajte alkoholni kis. Kozarec dobro zaprite za štirinajst dni, nato rumenkasto tekočino precedite in ji po želji dodajte malo vode (za srednje močno čistilo, naj bo vode v razmerju ena proti ena, če želite močnejše, dodajte manj vode). Mešanico vlijte v posodo z razpršilom in že ste pripravljeni na čiščenje vašega stanovanja.

Vir: http://www.bogastvozdravja.si/ekoinbio/105-eko-in-bio/407-naravni-cistili-kis-in-limona

*****************************************************************************

NAJBOLJ KARIOGENA HRANA SO OGLJIKOVI HIDRATI

Mojca Koželj, dr. dent. med.

Pravilna in nepravilna prehrana vplivata na oralno zdravje, na prisotnost ali odsotnost parodontalne bolezni, na bolezni ustne sluznice, na razvojne defekte sklenine in pojavnost kariesa ter prisotnost erozij ob zobnih vratovih. Ustne bolezni vplivajo torej na slabšo kvaliteto življenja, na sistemsko zdravje, sposobnost prehranjevanja in povzročajo bolečine. Slaba estetika zob ima negativen vpliv tudi na samozavest.

Na zdravje zob, obzobnih tkiv in ustne sluznice vplivajo različni dejavniki. Poleg genetike je pomembna higiena ustne votline, prisotnost bakterij ter prehrana. Po učinku, ki ga ima hrana na zdravje zob, govorimo o njenem kariogenem potencialu, potencialu za nastanek kariesa. Skoraj vsa hrana je kariogena, vendar pa določena vrsta hrane deluje antikariogeno, ker zavira metabolizem bakterij. Izguba zob zmanjša možnost kakovostnega prehranjevanja ter s tem še dodatno vpliva na slabo sistemsko in ustno zdravje. Izguba zob pa ne vpliva samo na slabše žvečenje, ampak tudi na slabšo izgovorjavo ter izgled obraza, saj zobje podpirajo ustnico in naredijo profil obraza. Brez njih ustnica upade, dobimo starikav izgled.

Sladkorji in škrobna živila so najbolj kariogena hrana

Najbolj kariogena hrana so ogljikovi hidrati. Ker pa ogljikovi hidrati predstavljajo vsaj polovico prehrane, je zelo pomembno, katera med njimi jemo ter kako pogosto. Med najbolj kariogene spadajo enostavni sladkorji – namizni sladkor, sladkarije – in škrobna živila – kruh, piškoti, biskvit, testenine ter riž. Ta živila so zelo lepljiva, začnejo se razgrajevati že v ustni votlini in so glavna hrana bakterijam. Bakterije ogljikove hidrate pretvarjajo v organske kisline, katere topijo sklenino zob. V demineralizirano sklenino nato prodirajo bakterije, napadejo dentin in prodirajo do zobnega živca. Sladkor vsebujejo tudi gazirane pijače in sadni sokovi, zato zvečer in ponoči ne pijmo drugega kot vodo. Pri malih otrocih je zelo pomembno, da potem ko jim pred spanjem umijemo zobe, v steklenički ni sladkanega čaja, mleka ali sadnih sokov. Poleg stalne prisotnosti sladkorja na ta način, je ponoči izločanje sline manjše in je to najhitrejša pot za razvoj kariesa pri majhnih otrocih; pravijo mu tudi steklenični karies.

Medzobni prostori in grizne ploskve so najbolj ogroženi

Kljub temu, da ima enostavni sladkor visok kariogen potencial, pa se v ustih ne zadržuje zelo dolgo, saj po 20 do 30 minutah začne slina nevtralizirati kisline, ki nastanejo kot produkt razgradnje sladkorja. Zato so škrobna živila bolj kariogena, saj so prisotna v ustni votlini dalj časa. Njihov čas razgradnje je sicer daljši, vendar pa maltoza, ki je produkt razgradnje škrobnih živil, topi sklenino hitreje. Najbolj so ogroženi medzobni prostori in vdolbine na griznih površinah zob, saj tam slina težje pride zraven. Zaradi visokega kariogenega potenciala teh živil, je potrebno omejiti njihovo količino v prehrani, predvsem pa paziti, da vmesni obroki vsebujejo čim manj teh živil.

Hrana z nizkim kariogenim potencialom ali kariostatična hrana

Vsi ogljikovi hidrati niso enako nevarni za nastanek kariesa. Surova zelenjava in sadje imajo nizek kariogeni potencial, saj vsebujejo nefermentirajoče sladkorje, ki jih bakterije težje razgradijo, poleg tega vsebujejo vlaknine, ki pomagajo »čistiti« zobe. »Čeprav sadje vsebuje veliko sladkorja, ima kljub temu nizek kariogeni potencial, saj vsebuje tudi veliko vode in citronske kisline, ki stimulira izločanje sline, našega naravnega čistilca zob. Ta pa preprečuje dolgo zadrževanje sladkorja na zobeh. Enako vlogo pri spodbujanju izločanja sline ima tudi sir, polnozrnata hrana in oreščki. Pomembno je pravilno kombiniranje hrane s kariogenim učinkom z antikariogeno hrano. Uživanje sira, oreščkov, sadja in surove zelenjave med obroki znižuje kariogenost tudi drugi hrani, najbolje pa je, če obrok zaključimo z enim od teh živil,« svetuje sogovornica.

Umetna sladila delujejo zaviralno na kariogene bakterije

Snovi, ki so izrazito antikariogene, so po kemični sestavi alkoholni sladkorji. Uporabljajo se kot umetna sladila za nadomestek sladkorja. Zaradi njihove sladilne moči, ki je v primerjavi z belim sladkorjem večja in majhne energijske vrednosti, njihova uporaba v prehrambni industriji narašča. Primer so žvečilni gumiji brez sladkorja, sirupi brez sladkorja, jogurti, pijače, tekoča zdravila in diabetična živila. Prisotni so tudi v zobnih pastah, ustnih vodah in gelih. V naravni obliki jih je največ v vlaknih zelenjave in sadja in sicer v jagodičevju, slivah, gobah, lupini koruze in ovsu. Večina bakterij v ustni votlini teh snovi ne more razgraditi, poleg tega glavna predstavnika ksilitol in sorbitol znižujeta količino bakterije Streptoccocus mutans, glavne bakterije, odgovorne za nastanek kariesa. Njihova prisotnost znižuje tudi presnovo drugih sladkorjev in s tem nastanek kislin. Sta torej hkrati ne-kariogena in anti-kariogena. V večjih količinah pa ksilitol in sorbitol delujeta kot odvajalo, povzročata drisko in prebavne motnje; takrat, ko ju zaužijemo več kot 30 do 40 gramov na dan.

Erozije zob kot posledica hrane

Erozije so razjede na zobnih vratovih (del zoba ob dlesni), ki nastanejo zaradi kislin, ki niso produkt bakterij. Za njihov nastanek so predvsem pomembni sadni sokovi, sadje, predvsem limona in pomaranča, kis, jagodičevje in brezalkoholne pijače. Zaradi pretiravanja z zdravim načinom življenja na nepravilen način, to je velika količina agrumov (pomaranč, grenivk, naravnih sokov iz pomaranč, grenivk, limone), velike količine čajev, ki imajo nizek pH in so močne kisline (zeleni čaji, s katerimi ljudje pretiravajo zaradi učinka na zgubljanje telesne teže), so erozije vedno pogostejše. V začetku je moteče, ker povzročajo preobčutljive zobne vratove, z napredovanjem erozije v globino do dentina, pa je s tem zob bolj izpostavljen tudi kariesu. Zelo pomembno je vedeti, da naj med zaužitjem kislih snovi (tudi čaja, jabolka) in ščetkanjem zob mine vsaj pol ure, še bolje pa ena ura. S ščetkanjem namreč odstranimo zaščitno kožico na zobeh za nekaj časa in takrat so zobje bolj izpostavljeni kislinam v hrani.

 Zanimivosti

  • V Sloveniji se giba poraba sladkorja na okoli 30 kilogramov na prebivalca letno. Sladkor je prisoten tudi v zdravilih, predvsem v zdravilih za otroke.
  • Ksilitol, umetno sladilo, je lahko smrten za pse, pri ljudeh deluje kot laksativ oziroma odvajalo v velikih količinah. Pri psih pa že majhne količine ksilitola povzročijo hiter upad krvnega pritiska, zastoj dihanja, krče in smrt. Zastrupitev psa s ksilitolom nastopi takoj do 12 ur po zaužitju ksilitola.
  • Najvišji kariogeni potencial ima sladkor, pomarančni sok, kandirano suho sadje, polnozrnati kruh, kruh iz kvašenega testa ter biskvit.

Mojca Koželj, dr. dent. med.: “Zaradi pretiravanja z zdravim načinom življenja na nepravilen način, kamor sodi tudi prevelika količina popitega pomarančnega soka, so erozije zob vedno pogostejše.”

 VIR: http://www.bogastvozdravja.si/zdravje-in-lepota/zdravo-zivljenje/899-najbolj-kariogena-hrana-so-ogljikovi-hidrati

Krvni strdki / kap  – (sedaj novi pokazatelj –  jezik)

KAKO UGOTOVITI, ALI GRE ZA KAP ?   
Nevrologi pravijo, da lahko popolnoma  omilijo učinke kapi, če bolnika strokovno, medicinsko oskrbijo v 3 urah.  Kako prepoznati kap? 
Včasih je težko prepoznati simptome kapi.  Žal  lahko pomanjkanje znanja povzroči pravo katastrofo. Oseba, ki je utrpela  kap, lahko utrpi hude možganske poškodbe, če očividci ne opazijo znake  kapi.
Zdravniki pravijo, da lahko očividci  prepoznajo kap, tako da odgovorijo na tri preprosta vprašanja: 1. Prosite osebo naj se nasmehne.2.  Prosite osebo naj pove preprost stavek. (Npr. Danes je lep sončen dan.)   3. Prosite osebo naj dvigne obe  roki.

Če ima oseba pri katerokoli od teh nalog  težave, takoj pokličite reševalce in jim opišite simptome. 

4.  Nov pokazatelj –>  jezik 
Prosite osebo naj pokaže  jezik. 

Če je jezik zvit, skrivljen, če  gre na eno ali drugo stran, je to zanesljiv znak kapi. 

Be the first to comment

Leave a Reply