Nekajenje

Kako škodljiva je ena cigareta?

Škodljivost kajenja

Zdravniki opozarjajo na nevarnosti ene same cigarete

Vsakdo, ki pomisli, da mu ena občasna cigareta ne bo škodila, se pošteno moti. Zdravju škodljiva sta lahko tudi tako imenovano »družabno« kajenje in pasivno kajenje, torej kajenje, pri katerem vdihavamo cigaretni dim drugih kadilcev. Zadevi sta enako nevarni za ožilje, srce in pljuča kot redno kajenje več cigaret dnevno. Ljudje se pri kajenju ponavadi bojimo raka na pljučih, za razvoj katerega je ponavadi potrebnih več let, vendar cigaretni dim začne s svojimi več kot 7.000 kemikalijami naše telo zastrupljati takoj, ko naredimo prvi »dim«. Povzroči se namreč škoda v celici skoraj vsakega organa. »Prav tisti en dim je lahko vzrok za srčno kap,« pojasnjuje znana ameriška kirurginja Regina M. Benjamin, ki ljudem svetuje, naj se izogibajo kajenju, pa tudi pasivnemu kajenju.

Kako nevarno je pasivno kajenje?

Najnovejše poročilo o vplivu cigaret in cigaretnega dima pravi, da je kakršnokoli vdihavanje cigaretnega dima zdravju škodljivo. Na nevarnosti pasivnega kajenja opozarja dr. Terry Pechacek s Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (Center for Disease Control and Prevention). Vdihnjeni cigaretni dim namreč takoj prodre v krvni obtok in spremeni njegovo kemijo tako, da kri postane bolj lepljiva in takoj nastane nevarnost tvorjenja strdkov, sploh če ima oseba že predhodno težave z žilami. Cigaretni dim vsebuje na tisoče kemikalij, med katerimi je za 43 njih znano, da so rakotvorne. V dimu je tudi nekaj toksinov, na primer nikotin, tar, ogljikov monoksid, formaldehid, amoniak, itd. Že v šestih sekundah po vdihu cigaretnega dima nikotin pripotuje do možganov. V majhnih količinah deluje kot stimulans, v večjih količinah pa že moti delovanje možganov, vpliva pa tudi na delovanje srca, žil in hormonov.

Izdelovalci L&M izdali sestavine cigaret

Ameriško tobačno podjetje je izdalo dolgo čuvano skrivnost glede sestavin v cigaretah L&M, ki so na voljo tudi na slovenskih prodajnih policah. Za takšno potezo se je podjetje Liggett Group odločilo po zaslugi prizadevanj države Massachusetts, da bi vsi proizvajalci na cigaretnih škatlicah obelodanili vse sestavine cigaret, čemur pa se večina tobačnih tovarn zaenkrat še upira. V Liggettu so prepričanja, da ima vsak potrošnik pravico vedeti, kaj sploh kupuje. Poleg tobaka in vode L&M cigarete vsebujejo tudi visokofruktozni koruzni sirup, sladkor, naraven in umeten okus sladkega korena, mentol, umetno mlečno čokolado, izvleček baldrijanovega korena, izvleček melase in vanilije ter olje cedrovega lesu. Tu so še glicerol, propilen glikol, izovalerična kislina, heksanoična kislina in 3-metil-pentanojska kislina. Tobačna podjetja sicer pošiljajo seznam sestavin v cigaretah Ministrstvu za zdravje in socialno solidarnost (Department of Health and Human Services), vendar vladnim uradnikom po zakonu ni dovoljeno podajati informacij o tem. Zveni kot zarota?

Druge nevarne sestavine v cigaretah

Pri vsakomur, ki želi prenehati s kajenjem, bi brez dvoma odločitev pomagal prevesiti takšen seznam sestavin, ki so jih strokovnjaki že našli v cigaretah:

Amoniak: sestavina, ki jo imajo tudi nekatera gospodinjska čistila

Izvleček korenine angelike: povzroča raka pri živalih

Arzenik: sestavina podganjega strupa

Benzen: uporabljen za izdelavo barv in sintetične gume

Ogljikov monoksid: strupen plin

Kadmij: vsebujejo ga baterije

Cianid: smrtonosen strup

DDT: prepovedan insekticid

Formaldehid: uporabljen za prezervacijo mrtvih primerkov živali

Naftalin: sestavina v kroglicah proti moljem

Metil izocianat: strupen plin, zaradi katerega je leta 1984 umrlo osem tisoč prebivalcev mesta Bhopal v Indiji.

Polonij: rakotvoren radioaktiven element

Vir: http://www.zenska.si/zdravje/zdravo-zivljenje/kako-skodljiva-je-ena-cigareta/

Preberite tudi:

http://www.svet24.si/2013/01/kajenje-vzame-deset-let-zivljenja/

http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1779

http://www.viva.si/Zasvojenost/802/Dnevnik-sve%C5%BEe-nekadilke

Be the first to comment

Leave a Reply